Josai Central European Scholarship Program

 

A Josai Central European Scholarship Program (korábbi nevén: Mizuta ösztöndíjprogram) a V4 országok hallgatóinak nyújt lehetőséget arra, hogy egy éven keresztül Japánban, a Josai University-n vagy a Josai International University-n folytathassanak tanulmányokat elsősorban a japán nyelv és kultúra területén. 

Japán nyelv- és kultúrakurzusok mellett a pályázók korlátozottan szakmai tárgyakat is hallgathatnak. Josai University képzési területei: contemporary policy studies, economics, management. Josai International University képzési területei: international humanities, tourism.

Ki pályázhat?

  • Aki magyar állampolgár és a Debreceni Egyetem alapképzésre beiratkozott, nappali tagozatos, aktív hallgatója (a hallgatói jogviszony fenntartása kötelező a teljes megpályázott időszakban),
  • akinek mind a tanulmányi eredménye, mind a motiváltsága átlagon felüli,
  • szeptembertől 10 hónapon keresztül részt tud venni a programban,
  • a program befejezése után hazatér Magyarországra,
  • hajlandó japán nyelvi kurzusokat (is) látogatni a fogadóintézményben. (Elsősorban olyan hallgatók jelentkezését várják, akik lehetőség szerint már rendelkeznek japán nyelvi ismeretekkel, emellett angolul is beszélnek. Amennyiben a pályázó japán nyelvtudása nem éri el az N1 vagy N2 szintet, japán nyelvoktató ajánlása szükséges.)

Mit fedez az ösztöndíj? Milyen költségekre lehet számítani?
Az ösztöndíj fedezi a képzési költséget, valamint havi 80,000 jen megélhetési ösztöndíjat biztosít. A Josai University emellett ingyen biztosítja a kollégiumi szállást kétágyas szobákban, a hallgatóknak csak a rezsit kell fedezniük. A Josai International University-n tanuló hallgatók havi 20,000 jen költségtérítésért igényelhetnek kollégiumi lakhatást (+ 30,000 jen regisztrációs díj).

Valamennyi hallgatónak kötelezően előírt egészségügyi biztosítást kell vásárolnia, melynek költsége kb. 20,000 jen/év.

Tankönyvek ára: kb. 30,000 jen/félév.

Az utazás, vízum és a járulékos költségek (pl. szállodai tartózkodás a karantén-kötelezettség miatt), valamint a megélhetés költsége a pályázót terhelik.

 

Az ösztöndíj időtartama: egy tanév (2022. szeptember - 2023. június). Az ösztöndíjat nem lehet sem lerövidíteni, sem meghosszabbítani.

A részletes (angol nyelvű) pályázati felhívás (Scholarship Terms and Conditions) letölthető a lap alján található linkről. Kérjük a pályázókat, alaposan tanulmányozzák át!

A jelentkezési lap (excel táblázat) szintén letölthető a lap alán található linkről. Kérjük, legyenek figyelemmel arra, hogy a excel fájlnak három munkalapja van.  A szükséges 2 db ajánlás közül az egyiket lehetőleg Sato Aya japán nyelvi lektorral kell aláíratni.

 

A jelentkezés menete és határideje:

Kérjük, hogy a jelentkezéshez szükséges

  1. jelentkezési lapot,
  2. 2 db ajánlást,
  3. angol nyelvű esszét és az
  4. eddigi tanulmányi eredményeket (angol nyelven)

2022. április 5. kedd 23.59-ig a következő email címre küldjék meg elektronikusan: 

Amennyiben 2021. április 8-ig nem kapnak emailben visszajelzést arról, hogy pályázatuk megérkezett, kérjük, érdeklődjenek a email címen.

Elfogadott file formátum: PDF. Kérjük, ügyeljenek arra, hogy a szkennelt dokumentumok olvashatók, jó minőségűek legyenek. A file elnevezése tartalmazza a pályázó nevét és a dokumentum tipusát, pl. Minta_Janos_application_form.

Az aktuális COVID-helyzet kihatással lehet a kiutazás megvalósulására. Mivel jelen pillanatban lehetetlen megjósolni, hogy szeptemberben milyen lesz a járványhelyzet akár Magyarországon, akár Japánban, a pályázati kiírás és a program megvalósulása is módosulhat, eltérhet a tervezettől, legrosszabb esetben meg is hiúsulhat.

 

Application form

Scholarship Terms and Conditions

Frissítés dátuma: 2022.03.13.