Zöld utazással kapcsolatos tudnivalók

Érvényes 2022. szeptembertől visszavonásig

Az Erasmus+ új programszakaszának egyik kiemelt prioritása a zöld utazás, ezért fenntarthatóbb utazási forma választása esetén a mobilitásban részt vevők további támogatásban részesülnek.

Az Európai Bizottság jelenlegi tájékoztatása szerint a zöld utazás definíciója:

Sustainable means of transport (green travel): Sustainable means of transport (green travel) is defined as the travel that uses low-emissions means of transport for the main part of the travel, such as bus, train or car-pooling. (Erasmus+ Programme Guide 2022. 408. o.)

Azt, hogy a mobilitás során melyik utazási formát valósították meg, az utazás dokumentumaival vagy ezek hiányában aláírt büntetőjogi nyilatkozattal tudják igazolni a résztvevők.

Felsőoktatási munkatársak mobilitása esetén (STA és STT) mindig jár utazási támogatás a résztvevőknek

 • Zöld munkatársi mobilitás esetén a zöld utazás szerinti ráta jár a részvevőknek.
 • Az intézményi döntéstől függően két utazási napra adható megélhetési támogatás, zöld utazás esetén legfeljebb négy utazási napra adható megélhetési támogatás.

Hallgatói mobilitás esetén az utazási támogatás a következő esetekben jár:

 • rövid mobilitásra utazó résztvevők, akik esélyegyenlőségi támogatásban is részesülnek
 • partnerországba utazó résztvevők esetén, kivéve, ha a fogadó ország Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán, Feröer szigetek, Svájc vagy az Egyesült Királyság

Zöld utazási támogatás távolság alapján:

Távolság

Összeg normál utazás esetén

Összeg zöld utazási forma esetén

10–99 km között:

23 €/résztvevő

-

100–499 km között:

180 €/résztvevő

210 €/résztvevő

500–1999 km között:

275 €/résztvevő

320 €/résztvevő

2000–2999 km között:

360 €/résztvevő

410 €/résztvevő

3000–3999 km között:

530 €/résztvevő

610 €/résztvevő

4000–7999 km között:

820 €/résztvevő

-

8000 km vagy annál több:

1500 €/résztvevő

-

A „távolság” alatt a küldő és fogadóintézmény közötti egyszeres távolságot kell érteni és a Distance Calculator (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm) segítségével kell kiszámítani. A megállapított összeg az oda-vissza útra vonatkozik!

Utazási támogatásban nem részesülő hallgatói mobilitások esetében:

 • Az utazási támogatásban nem részesülő hallgatók zöld utazási forma választása esetén 50 € egyszeri utazási támogatásra jogosultak, valamint legfeljebb 4 további utazási napra kaphatnak megélhetési támogatást.
 • A rövid mobilitásra utazó hallgatók és friss diplomások legfeljebb 2 utazási napra kaphatnak támogatást.
 • A zöld utazási napok számának megítélése az intézmény hatásköre!

Általános alapelvek a zöld utazási formával kapcsolatban:

 • Zöld utazásnak tekinthető a vonat, a busz, a telekocsi, a kerékpár, vagy egyéb fenntartható eszköz (az egyénileg gépkocsival, hajóval és repülőgéppel történő utazás NEM).
 • A zöld utazási támogatás csak akkor adható, ha az utazás legnagyobb része fenntartható eszközzel történik.
 • Abban az esetben NEM jár a zöld utazási támogatás, ha csak egy irányba valósul meg a zöld utazás.
 • Az utazási formát az utazási dokumentumokkal tudják igazolni a kiutazók, vagy ennek hiányában (pl.: autóval utazás esetén) a büntetőjogi nyilatkozattal.

A Debreceni Egyetemre vonatkozó szabályok

Amennyiben a mobilitás során mindkét irányba környezettudatos utazási eszközök (vonat, busz, carpooling) igénybevételével, azaz zöld módon valósul meg az utazás, a hallgatók további plusz napokra járó megélhetési támogatásra jogosultak:

 • további 2 nap után jár megélhetési támogatás, amennyiben a mobilitás helyszíne Magyarországgal szomszédos ország (azaz Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia),
 • további 4 nap után jár megélhetési támogatás minden más esetben. „

A zöld utazás megvalósulásának nyilvántartása céljából a Debreceni Egyetem és a támogatott résztvevő által aláírt hivatalos nyilatkozat szolgál igazoló dokumentációként. A résztvevő köteles az utazás igazolásait (utazási jegyek, azok hiányában, illetve carpooling esetében büntetőjogi nyilatkozat) megőrizni és a mobilitás megvalósulását követően leadni a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában.

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 23. 08:27